Tal van prijzen zijn de afgelopen maanden gestegen, van benzine en koffie tot bouwmaterialen.

De achterliggende reden voor deze prijsstijgingen ligt bij schaarste op grondstofmarkten.

Valuta-expert Joost Derks legt uit waarom valuta van grote grondstoflanden zoals Brazilië en Australië vooralsnog niet profiteren van de prijsexplosie op grondstofmarkten.

ANALYSE – Valt het jou ook op dat alles opeens zoveel duurder is? Grote boosdoener is de schaarste op grondstofmarkten, die de prijzen van koffie, ijzererts en nog veel meer materialen omhoog duwt.

Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat je bij de benzinepomp een stuk duurder uit bent dan een paar maanden geleden. Maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt of als je materialen koopt voor een verbouwing.

Die prijsstijgingen zijn niet de schuld van winkeliers, maar van tekorten in de grondstofwereld. Die zorgen ervoor dat een ton ijzererts op de grondstofbeurs in Londen bijvoorbeeld ruim 2,5 keer zoveel kost als in het voorjaar van 2020.

Andere industriële metalen zoals koper en aluminium zijn ook al in waarde verdubbeld. En een pond Arabica-koffie wordt bijvoorbeeld voor het eerst sinds oktober 2014 verhandeld voor meer dan 2 dollar per pond. In juni vorig jaar kostte datzelfde pond maar iets meer dan 90 dollarcent.

Valuta van grote grondstofexporteurs zoals Brazilië en Australië profiteren niet van prijsexplosie

Opvallend genoeg is er op valutamarkten weinig te merken van die flinke prijsstijgingen. Dat is vooral het gevolg van wat er in grondstoflanden zelf gebeurt.

Een goed voorbeeld is Brazilië, dat na Australië de grootste exporteur is van ijzererts. Daarnaast is het land de grootste speler op de koffiemarkt. Toch profiteert de Braziliaanse real nauwelijks van hogere exportinkomsten.

Een belangrijke reden is dat Brazilië naar verhouding heftig getroffen is door de corona-uitbraak. Ook speelt de onzekere politieke situatie in de aanloop naar de verkiezingen van 2022 mee. Deze factoren maken het Braziliaanse Congres terughoudend met het doorvoeren van belastinghervormingen. Die zijn hard nodig om de economie weer op gang te krijgen.

De centrale bank van Brazilië is overigens hard bezig met het opschroeven van de rente. Maar het huidige niveau van 4,25 procent ligt nog ruim onder de inflatie van meer dan 8 procent.

Ook in Australië – een andere grote grondstofexporteur – is een stijgende rente niet voldoende om de munt in beweging te krijgen. De afgelopen vijf maanden is de Australische dollar zelfs met 4 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar

Eerlijk is eerlijk: grondstofvaluta’s hebben niet alleen last van binnenlandse problemen, maar ook van de opmars van de dollar. Pas als er meer aanwijzingen komen dat Amerikaanse renteverhogingen langer op zich laten wachten of dat de recente prijsstijgingen van metalen, gewassen en andere materialen doorzetten, krijgen de Braziliaanse real, de Australische dollar en andere munten van grondstoflanden pas echt vleugels.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.